Ghi sult doen tot vier pont wollen garen thien oncen alluyns en̅ siedēt daer in met semel water nae dat
u goet dunct dan doet u garen uit / dat water suldy dan doen uiten ketel en doeter wed versch water in
drie deelen ent vierendeel versch schoon claer water. Alst dan luttel werm is so doet daertoe twee
pont een half crappe van meede in: dā laat dat so / tot dat wat werm is. Dan steect u wollē daer in en
keertse met eenen stoc drie uren / maer wacht immer wel dat niet en siede. Dā neemt u wollen weder
uit / en werpt in uwē ketel een half glas calcx en een glas vol heert asschen: dan steect weder u wolle
daerin / en̅ keertse wel met eenen stock ses of seven pater noster: dan doet se uite / wāt ghy sult
schoon wollen hebbe.
En widÿt meer sanguijn hebbē / so doet in den ketel een half glas vol levende calcx / en een glas
volasschē: dan steect u wollen weder daer in / en keertse wel drie of vÿf pater noster: dan doet se uit
en waschtse / so hebdy schoon wollen.
(Als ghi wollen schoon maken wilt op een ander maniere. Als u wolle root ghemaect is gelÿc se
eerst was / soe suldy wech werpen dat in den ketel is / ende doet daer schoon watere in: daertoe
suldy noch doen drye waelpot schoon looghe / van heert asschen ghemaect. Dan doet daer noch toe
een once alluyns / en so gheringhe alst siedet so suldy u wolle daer in doen vier of vÿf pater noster
lanc. Dan trectse uit / en̅ waschtse / so suldy schoon wolle maken. Ende dese conste heet
doornicsche verwe.