Verheyden 165
Om allerhande Postelijn, welke gebroken zijn, wederom aaneen te zetten, dat men het niet en wederzijds drinken en gebruijken kan. ziet,
Neemt karnemelk zet die op het vúúr, totdat die hot, en zig op de gront zet, en van het dunne scheijt neemt dan dito hot en ongebluste lijnen kalk mengt dit onder den anderen tot een pap dogleer schielijk andersinds het te droog en te dik wort en smeert en smeert dit papie op het gebrokene en zet het aan een weinig tijds tussen uwe vingeren houdende en het is klaar. Houdende als een vúúr. So vast.
166 Andere manier
Neemt Trejn schilderen Schilders Schilp wit, Zij [gevreven Sijnde] Schilderen, neemt als dan een Penceel en bestrijkte daer mede uwe gebroke binne randen van ’t ./Postelijn</ van alle beijde. En lijmt het daer mede dus aan een, zet het gemaekte Postelijn in een zand bakje, waar in gedroogt sant gedaen is, in de heete zon te drogen 2 a 3 dagen of langer droog zijnde zuyver het krijt [Sch.] geslijperde wit met de Pennemes van het geheelde, en het bebrokene Postelijn kan wederom als voren gebruykt worden.
167
Zoo het schilpwit te dún gevrewen is. Legt, of strijkt [wat pek met een mes.] het zelven op een papier, en het zal binnen een hald úur Dikker en bequamer oft valt het hefte zijn. Neemt het ley het weder van ’t Papier, als de Olij daerwat wijt getrokken is, en dús daer dor wat Taeijer, en dikker geworde zijnde; vervolgens met de punt [van het mes] gesmeert, op de randen, van het gebroke Postelijn. En aan een gezet zijnde, in de zon geplaetst dat het vast staet, eenige dage drogende en als dan met een Pennemes het wit gezuiper "de schilpwit, afgeschrapt: en ’t is weer goed om te gebruiken?