Hoe Kooper uit Zilver gekookt werd.
Daar zyn menfchen die ftaande houden, dat men het Kooper uyt het Zilver op yolgende wys zou konnen kooken. Die neemen dun Gemunt Geld, of dun geflaagen Zilver, dat aan ftukken als Daalders groot gefneeden werd, en na de quantityt des Zilvers, Zwaavel, en Viterjool, van ieder even veel, ftampen dat byde heel klyn, maaken dat vogtig met Azyn, zo dat het een dikke Pap gelykt, en mengen dat 0nder de gemelde ftukken Zilver, dat die aan alle kanten wel bedekt zyn, doen dat te zaamen in een lange (digte linnen) zak, zo dat het met dik op malkander lyt, maaken byde de eynden met een touwetje vaft, aan de oren van eenen fteen Pot, zo dat de zak nergens aan de Pot kan raaken, voorts giedt men fchoon waater daar in, tot dat die bedekt is, zetten dan die Pot, met water en zak, op het vier, laaten het te zaamen 10 uuren zoetjes kooken, dat waater ten allen tyden met warmwaater, zo aanvullende, dat de zak altoos zo bedekt blyft, dan wert die uytgenoomen, en in ander fchoon laauw waater, ter deegen afgefpoelt, zo zal men het Zilver in die zak vinden, dat dan by malkander gefmolten, zou 11 pen. firka houden, het uytgekookte Kooper is dan in ’t waater, dat men kan laaten verwaafemen zo blyft in die Pot een ftof, dat met Pot-as kan vergaart werden, dan heeft men het Kooper, en Zilver alle by.