Oly om Yfer, en Staal meede te fmeeren, teegen ’t roeften.
Men neemt Oly van Olyven, doet daar in een ftuk fyn of Melax Tin, laat dat te zaamen op ’t vier wel kooken, dan weer kout werden, het Staal of Yfer werk daar meede gefmeert zvnde, zal lang fchoon blyven.
Om verroeft Yfer, of Staal fchoon te maaken.
Zo het Staal of Yfer heel verroeft is, legt men ’t eenige tyd in Sjenever om af te weeken, of zo ’t eenig groot flik mogt zyn, in warme drank, waar uyt Jenever, of Kooren Brandewyn geftookt is, dan boent, of borfelt men het met gewasfen Ameril, Trippel, of Pottei, en Jenever, of gemelde drank, gemaklyk fchoon.
Bruyn en glanfig; met Pottei droog na [..]e borfelen. Op deze manier gaat niet alleen de roeft uyt alle hoekjes, maar het werd tot in de grond toe glad. Geroefte Ponfoenen konnen ook zo fchoon gemaakt werden, of ander, met de zelve met de zelve op lood, daar op lood, (daar fyne Puymfteen en Boom-Oly op is) geflaagen, en voorts gekreft of geboent.